divendres, 4 de març de 2011

El primer personatge homosexual en una sèrie espanyola

A Espanya, l’any 2000 es va poder veure per primera vegada un personatge homosexual amb regularitat en una sèrie televisiva. Va ser el cas de la Diana, de la sèrie de Siete Vidas, un personatge interpretat per Anabel Alonso. La Diana estava caracteritzada d’una forma molt estereotipada: era la versió femenina de l’home desesperat per tenir relacions sexuals amb qualsevol dona. Més tard, l’any 2003, va entrar en antena Aquí no hay quien viva, una sèrie que presentava una parella de gais. L’any 2004, aquesta mateixa sitcom va introduir un nou personatge homosexual: Bea (Eva Isanta), una lesbiana elegant desesperada per quedar-se embarassada. Tots dos personatges, tant la Bea com la Diana, van ser el blanc perfecte per les típiques bromes amb un rerefons d’homofòbia.

Després de l’arribada al poder de José Luís Rodríguez Zapatero (2004) i un cop aprovada la llei que permetia el matrimoni entre persones del mateix sexe a Espanya (2005), les coses van canviar. L’enfocament que se’ls hi donava als personatges homosexuals de les series televisives va començar a millorar. Un exemple en són els personatges de la Maca i l’Esther d’Hospital Central. Aquesta, va ser la primera sèrie espanyola que representava una relació lèsbica com a una identitat normalitzada.


A partir d’aquí hem anat veient altres sèries que inclouen personatges homosexuals. En l’àmbit català recordem El cor de la ciutat, amb en Iago, en Max i l’Enric, Jet Lag, amb la Sílvia o Infidels amb l’Arlet i la Dani. I en l’àmbit espanyol, en Fer de Física o Química, en Fidel d’Aida o la Silvia i la Pepa de Los hombres de Paco.

FONT: Calvo, Mónica; Escudero, Maite (2009). We are family? Spanish Law and Lesbian Normalization in Hospital Central. Journal of Lesbian Studies, 13:1, 35-48

4 comentaris:

Carola ha dit...

Congratulations to Spain for having the intelligence and innovation to portray real gay people on television. Here in the United States the only way to see normal gay people is to buy cable television. There are no normal gay characters on regular national television. I am glad to hear you are progressive there. Thank you!

Butterflied ha dit...

Acuérdate del personaje de José Conde, recientemente fallecido, en Médico De Familia, que era un médico homosexual. La verdad es que es de agradecer que cada vez se muestre con más normalidad a la gente gay y lesbiana en la televisión, pero lo que tampoco veo "normal" es que ahora parece que en todas las series ha de haber un gay o lesbiana en la trama, es como si fuera moda o algo.

me_myself_irina ha dit...

Interessant!
Com bé diuen per aquí, sembla que últimament s'hagi posat de moda que a cada serie que fan, hi ha un personatge representant el món homosexual..(amb més ho menys realisme..)
Però, realment, si és una manera de normalitzar-ho entre segons quin sector de la població, benvingut sigui.!

;)

PenPen ha dit...

Muy cierto, al principio eran personajes demasiado estereotipados y poco a poco han ido cambiando las cosas... Esperemos que sigan cambiando y se muestre tal y como es

Publica un comentari a l'entrada