dimarts, 17 de maig de 2011

Dia internacional contra l'homofòbia


Avui 17 de maig es celebra el dia internacional contra l'homofòbia. L'homofòbia, com bé ja deveu saber molts de vosaltres, és la discriminació contra les persones homosexuals. Es celebra aquest dia coincidint amb l'abolició de l'homosexualitat de la llista de malalties mentals per part de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), l'any 1990. Malauradament, l'homofòbia encara no és reconeguda oficialment com a una discriminació per motius d'orientació sexual i identitat de gènere per part dels països que formen part de les Nacions Unides.

En  una entrada de fa uns mesos, parlàvem sobre l'homosexualitat al món. Sobre el fet que avui dia encara hi ha països que condemnen a gais i lesbianes amb la pena de mort. Fa pocs dies encara estàvem pendents de les novetats a Uganda, on es volia aprovar un projecte de llei homòfob. Aquest projecte tindria l'objectiu de perseguir a les persones homosexuals i, en alguns casos, poder condemnar-les a cadena perpetua. Afortunadament, de moment s'ha desestimat aquest projecte de llei tan discriminatori. 

Aquests ens poden semblar casos molt extrems i potser llunyans als països europeus. La realitat, però, és que l'homofòbia també hi és present a la nostra societat: en l'entorn familiar, amb amistats, pel carrer... Moltes són les situacions on una persona pot ser discriminada per la seva orientació sexual. Per sort, cada vegada hi ha més consciència que l'homosexualitat no és cap malaltia, ni quelcom negatiu, ni per amagar-se. No només és important, modificar les lleis en favor de les persones homosexuals (que no demanen res més que la igualtat amb la resta de ciutadans), sinó que el col·lectiu LGBT sigui visible i pugui lluitar activament contra la discriminació. 

Avui és un dia per ser més visibles que mai. Esperem que d'aquí uns anys el dia 17 de maig només sigui una mena d'anècdota per recordar que "abans, fa molt temps, existia l'homofòbia":


Font:

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Només us deixo això:

"De acuerdo con ello, la Teoría Queer (TQ) rechaza la clasificación de los individuos en categorías universales como "homosexual", "heterosexual", "hombre" o "mujer", "Transexualidad" o "travestismo", sosteniendo que éstas esconden un número enorme de variaciones culturales, ninguna de las cuales sería más fundamental o natural que las otras. Contra el concepto clásico de género, que distinguía lo "heterosexual" socialmente aceptado (en inglés straight) de lo "anómalo" (queer), la Teoría Queer afirma que todas las identidades sociales son igualmente anómalas."

M.

laura ha dit...

No sabia que ahir era el dia internacional contra la homofòbia fins que ho vaig llegir aquí.

Hi ha bastanta homofòbia, trist però cert i no cal marxar a Uganda per trobar-la, fa un parell de dies vaig trobar a la vanguardia un article on deien q tres de cada quatre joves ha escoltat insults homòfobs.

I com bé diueu, esperem que d'aquí uns anys només sigui una anècdota.

Molt bona entrada! ^^

Anònim ha dit...

Sí, crec que aquí la societat sembla més "avançada" però alhora hi ha molts sectors/persones que encara són molt contraris a l'homosexualitat. I no hi ha pena de mort aquí, ni presó, ni res semblant.. Però és increïble llegir que "han apallissat a un gai" o que li han fet bullying a l'escola per ser homosexual.. o que l'han insultat pel carrer. Sembla mentida que a aquestes altures tot això encara pugui passar.

Publica un comentari a l'entrada