dilluns, 30 de maig de 2011

Famosos homosexuals: Martina Navratilova


Nom: Martina Navratilova (de naixament, Martina Šubertová)
Edat:  54 anys (1956)
Va néixer a Praga, República Txeca
Professió: tennista

Martina Navratilova es va nacionalitzar nord-americana l'any 1975 per poder competir als Estats Units. L'any 2008 va aconseguir tornar-se a nacionalitzar txeca, de manera que va poder mantenir les dues nacionalitats. 

Durant la seva carrera com a tennista va guanyar nou torneigs de Wimbledon, dos Roland Garros i quatre cops l'Open d'Estats Units. Es va retirar l'any 2006, quan tenia 50 anys. La seva vida personal no ha estat fàcil. A part de les dificultats que va tenir per fer pública la seva homosexualitat, ha tingut diversos problemes de salut que afortunadament ha superat amb èxit (l'any 2010, per exemple, se li va diagnosticar un càncer i pocs mesos més tard un edema pulmonar mentre intentava escalar el Kilimanjaro). 


Quina relació té amb el món LGBT?
Martina Navratilova és obertament lesbiana des de l'any 1981 (després que se li concedís la nacionalitat nord-americana). Els seus pares no van acceptar-ho massa bé, sobretot el seu pare, que en unes declaracions va dir que preferiria que la seva filla fos prostituta abans que homosexual. 

En l'autobiografa de Martina Navratilova, anomenada, Being Myself, explica que de molt jove se sentia atreta per professors i professores i més endavant per les seves companyes d'equip. Quan tenia 18 anys va tenir la seva primera relació amb una dona. Ella mateixa, abans que se sabés la seva orientació sexual, deia: crec que sóc lesbiana. La meva vida es complicarà molt. Potser perdré a algun dels meus patrocinadors o no els hi agradaré als aficionats. Però no em negaré a mi mateixa, no negaré la meva vertadera naturalesa. Sis anys més tard el Daily News de Nova York va revelar que Navratilova era homosexual, i va sacsejar a uns Estats Units que aleshores era encara molt més conservador. 

Entre les seves parelles hi ha les escriptores Judy Nelson i Rita Mae Brown (compromesa feminista compromesa amb els drets LGBT). La seva parella actual és Julia Lemigova (1975), que va ser Miss Unió Soviètica l'any 1991, i segona finalista de Miss Univers del mateix any. 

Martina Navratilova i Julia  Lemigova
Martina Navratilova, a part de dedicar-se a la seva carrera com a tennista, també ha estat i és una important activista a favor del col·lectiu LGBT (també ha donat suport als drets animals i als drets de nens sense recursos). L'any 2002 l'associació Human Rights Campaign li va atorgar un guardó, el National Equality Award, per la seva lluita pels drets de les persones gais. 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada