dilluns, 29 d’abril de 2013

El conte de fades de Disney


Disney haurà marcat la infància de molts de nosaltres: el conte abans d'anar a dormir, la pel·lícula del diumenge a la tarda, els cromos que ens canviàvem al pati de l'escola... Disney era per tot arreu. I una cosa tan innocent com això pot haver tingut un gran impacte a la nostra vida adulta. Però, sabeu què? El conte de fades de Disney de quan érem menuts s'ha acabat. No tenim perquè creure que el príncep es casarà amb la princesa, ni que els homes són els herois que salvaran al món, ni que les dones necessiten ser salvades per ningú. 

Avui ens volíem preguntar sobre la presència de l'homosexualitat a les pel·lícules de Disney. És força curiós que no hi aparegui cap parella de lesbianes o de gais. Si ens hi parem a pensar un moment és força indignant: abans prefereixen emparellar a una noia amb una bèstia que amb una altra noia! Per sort l'època en la que Disney mostrava la seva cara més estereotipada (bàsicament des de la creació de la companyia fins a finals dels anys 90) sembla haver-se moderat. L'any 1998 Disney va crear a la Mulan (la recordeu? Era una noia que es feia passar per un home per poder lluitar contra els huns), que trencava amb la imatge de la dona fràgil i desvalguda que s'havia vist majoritàriament fins al moment. I més recentment trobem a la protagonista de Brave, la Mèrida, una noia que vol trencar amb una antiga tradició que l'obligaria a casar-se amb un dels fills dels senyors de la terra.És cert, i s'ha de reconèixer, que Disney està fent grans avenços per trencar els estereotips que ells mateixos havien promogut anys enrere. De fet, un dels animadors de Disney, Andreas Deja, diu que veu molt factible que en un futur l'empresa aposti per crear personatges homosexuals.

Els dibuixos animats creiem que tenen dues funcions fonamentals a la vida d'un nen o d'una nena: en primer lloc, entretenir-los, fer que passin una bona estona. I en segon lloc, una funció educativa molt poderosa, que "ataca" directament a l'inconscient dels més petits. 

És evident que no se li podia demanar a Disney que es desmarqués anys enrere, segurament en contra de gran part de la societat, i creés personatges homosexuals. Però no podem evitar creure que tot aniria millor ara si, des de fa anys, s'hagués promogut la igualtat a les nostres pantalles. No podem evitar imaginar-nos com de bonica hagués sigut la nostra infància en veure que la Bella s'enamora de la Blancaneus o l'Aladdin de l'Hércules. No podem evitar pensar en com de diferent percebríem tots l'homosexualitat avui en dia.

I, a vosaltres, com us hauria agradat que fóssin els personatges de Disney?

2 comentaris:

Moroboshi ha dit...

Home, hem de tenir en compte que les pel·lícules de Disney es basaven majoritàriament en històries ja existents, i les parelles que proposes serien més aviat de crossover xD

Però sí, quan facin històries originals, no basades en versions ensucrades dels contes dels Germans Grimm, podrien afegir-hi algun personatge homosexual. La qüestió és com ho faran, si com a tema principal o de rebot, amb algun personatge secundari que tingui una parella del mateix sexe i no se li doni més importància. Potser seria la millor manera de normalitzar-ho.

No dubtis, però, que sortiran associacions retrògrades a queixar-se per la "perversió dels infants" que això representarà, és clar. Els nens creixeran volent ser princeses i les nenes vés a saber. Tot per culpa de Disney.

Anònim ha dit...

I una altra cosa a dir Disney suavitza molt els contes clàssics perquè siguin més aptes per els nens recent nascuts:en el conte original de la sireneta d'Andersen la sireneta es mor,convertint-se en bombolles i en la película de Disney li van retocar l'argument perquè es casés amb el príncep i fos mare en la segona pel.lícula d'una nena preciosa.O sigui que tampoc es dolent del tot,només li dona el guió en les seves pel.lícules que pot o que vol també hi ha Aladdín que el protagonista es un lladre que es transforma en príncep amb l'ajuda del geni d'una llàntia màgica i aconsegueix casar-se amb la princesa dels seus somnis,Aladdín i el geni de la llàntia sería una mica semblant a la Ventafocs i la fada padrina però en masculí.L'únic problema és es clar que a la Yasmín,la novia d'Aladdín,li donen més popularitat i importància per ser princesa que el seu novio.I per últim la pel.lícula de l'any 1995 Pocahontas,la primera princesa india i guerrera però molt poc guerrera està basada en una història de veritat.I en la segona pel.lícula de Pocahontas quan s'en va i es casa amb en John Rolfe,l'altre noi de cabells castanys llargs recollits amb una cua i li posa les banyes en John Smith,al noi de cabells rossos es perquè la segona pel.lícula ja és la veritat de la seva biografía dels seus últims anys de vida.Moltes nenes que tenen la Pocahontas com princesa favorita la majoría s'han queixat de la segona pel.lícula de la Pocahontas perquè la Pocahontas li posa les banyes a en John Smith i es casa amb en John Rolfe quan moltes deien:-La segona pel.lícula de la Pocahontas era i la volíem veure perquè en el final d'aquesta segona pel.lícula la Pocahontas es casés amb en John Smith(el primer noi),no amb en John Rolfe(el segon noi) i que després de veure-la t'enadones que és una fàstic perquè al final de la segona pel.lícula la Pocahontas es casa amb John Rolfe i a en John Smith el deixa de banda i li posa les banyes.Jo dic:aquí Disney sí que la va pifiar totalment en la segona pel.lícula de la Pocahontas fent que la Pocahontas deixés de banda i li posés les banyes a en John Smith i que la Pocahontas al final de la segona pel.lícula es casés amb en John Rolfe.Ara bé,si en centrem en la seva vida biogràfica real de la Pocahontas que sí que va existir realment perquè tant la primera pel.lícula de la Pocahontas com la segona pel.lícula de la Pocahontas estan basades en la seva vida biogràfica real només amb alguns canvis,doncs la segona pel.lícula de la Pocahontas és lo més històric i lo més veritable del seus últims anys de vida i és el que li va passar a la Pocahontas realment en la segona pel.lícula en els seus últims anys de vida que ella es va acabar casant-se amb en John Rolfe i la Pocahontas degut al final de la seva vida biogràfica real a en John Smith es va oblidar d'ell finalment i li va posar les banyes.

Publica un comentari a l'entrada