DICCIONARI LGBT


Bolliscout
són aquelles lesbianes que surten d’excursió en grup juntament amb d’altres lesbianes.

Butch
noies lesbianes que vesteixen i actuen de manera masculina. Normalment porten els cabells curts.

Femme
noies lesbianes que vesteixen de manera femenina, com les lipstick lesbians. La diferència és que se senten atretes per noies que són molt masculines. 

Gai
persona, tant home com dona, que se sent atreta per algú del mateix sexe. Sobretot s'utilitza per referir-se a un home homosexual, ja que per referir-se a les dones existeix el terme lesbiana. L’origen del terme gai es remunta a l’anglès medieval. “Gay” significava alegre, esplèndid i bonic. També es troben algunes coincidències amb el terme llatí “gaudium”, que significa gaudi o goig.

Girlfag
dona que se sent atreta per homes bisexuals o gais. Sovint aquestes dones es senten com homes gais atrapades en un cos femení.

Guydyke
home que se sent atret per dones bisexuals o lesbianes i per la cultura lèsbica. Sovint aquests homes es senten com dones lesbianes atrapats en un cos masculí. 

Hasbians
són noies que eren homosexuals però han "decidit tornar-se" heterosexuals (és un concepte que, personalment, no acabo d'entendre ja que, des del meu punt de vista, no es pot triar la sexualitat d'un mateix!). El mateix terme referit a homes seria Yestergay.

Lipstick lesbians
són aquelles noies que vesteixen de manera molt femenina. No els hi importa portar faldilles, talons o maquillatge. Totalment contraposades al típic estereotip de lesbiana masculina. Hi ha una bandera creada per representar aquest tipus de noies.

Queer
la traducció literal de l’anglès és estrany o poc usual. Per tant, és un terme que comporta certa polèmica. El seu significat pel que fa al col·lectiu LGBT ha anat canviant al llarg dels anys. Gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals reclamen la paraula queer com una forma d’autoafirmació de la pròpia sexualitat. D’altres, el consideren ofensiu i despectiu. Al voltant d’aquest terme neix la Teoria Queer.

Sport dyke
és, bàsicament, una noia que per sobre de tot es vesteix atlèticament: xandalls, sabates esportives, o qualsevol peça de roba d'esport.

Teoria Queer
aquesta teoria es basa en la hipòtesi que l’orientació sexual és una construcció que ha fet la societat. Biològicament no existeixen uns rols o papers sexuals, sinó que és l’ésser humà els qui els ha construït. Aquesta teoria va en contra les classificacions tradicionals, ja sigui per raça, orientació sexual o classe social. La identitat queer es podria aplicar a totes aquelles persones que alguna vegada han patit les restriccions de l’heterosexualitat i dels rols segons el gènere. Així doncs, si un home està interessat en rols que tradicionalment la societat ha establert com a femenins: criar els fills, cuinar, cosir, o cuidar-se de la llar, pot ser qualificat com a queer, ja que està patint les discriminacions establertes pels patrons de la societat.

12 comentaris:

Anònim ha dit...

Ens ajudeu a crear un diccionari LGBT?
Escriviu-nos totes les propostes que tingueu i nosaltres ho anirem afegint al diccionari!

Anònim ha dit...

Avui hem afegit els termes girlfag i guydyke, a petició d'un dels nostres lectors!

La veritat és que desconeixíem aquestes paraules i ha estat interessant per ampliar el nostre diccionari LGBT. Al llegir-ne el significat he recordat que hi havia un personatge de la sèrie The L Word, que suposo que es podria denominar "guydyke". Era el personatge d'un home, Lisa, que acabava mantenint una relació amb l'Alice (que era un personatge femení bisexual) i que es sentia atret per ella, però com si ell no fos exactament un home heterosexual. A la sèrie, però, l'anomenaven "lesbià", si no recordo malament!

Pensem que també és important la visibilització d'aquestes persones, ja que cadascú és lliure de ser, sentir-se i estimar a qui vulgui, i no ha d'amagar-se de qui és i molt menys avergonyir-se'n! Seria important per ajudar a d'altres persones que s'identifiquen com a girlfag o guydyke a reconèixer-se com a tal, a saber que no estan sols.

També creiem que aquestes persones es deuen trobar en una situació complicada, potser d'incomprensió i d'impossibilitat d'estar amb qui estimen.

Moroboshi ha dit...

M'he saltat el paràgraf de L per si de cas, però sí, exacte. A la versió doblada que em va tocar veure (la veia acompanyat i el tema VO no triomfava, ara que estic sol en veuré les següents temporades com vulgui) crec que ell deia que era "lesbiana", i bé, el tema del nom de dona també crida força l'atenció. De fet, quan vaig trobar aquestes paraules navegant per la Wikipedia donava l'exemple d'aquest personatge.

Deu ser curiós sentir-se així, però com tu dius, cadascú és lliure de sentir-se com vulgui. O dit d'una altra manera: cadascú se sent com se sent i no és una cosa que es pugui triar. No puc dir que no comprengui els guydikes, però tampoc no m'hi considero. Vull dir que em cauen molt bé les lesbianes i comparteixo amb elles... que ens agraden les dones. Però no em sento pas dona per molt que tingui un costat femení que no em fa cap vergonya admetre, ni tinc cap problema amb ser un tio per dins i per fora.

Anònim ha dit...

Exacte, cadascú se sent com se sent, i això no el fa millor o pitjor que la resta. Jo no conec a cap girlfag o guydyke però considero que deu ser difícil viure en la seva situació, ja que si un home s'enamora d'una lesbiana o una dona d'un gai, lògicament el sentiment no serà recíproc. Per tant, la conclusió és que els girlfags o guydykes només tenen "possibilitats" (per dir-ho d'alguna manera) amb un/a bisexual.

Anònim ha dit...

Una pregunta que no existeix cap paraula per les noies femenines que els agraden altres noies també femenines?

Anònim ha dit...

Doncs sí! La paraula que defineix a les noies femenines que els hi agraden noies també femenines són les lipstick lesbians. Bàsicament, aquesta és la diferència entre lipstick lesbian i femme: les primeres se senten atretes per noies femenines i són femenines, mentre que les segones són femenines però se senten atretes per noies masculines (butches).

Esperem haver resolt el teu dubte! ;)

Ana16 ha dit...

Moltes gracies!! Vaig fer yo la pregunta :) Que ya em pensaba que no en tenia de nom jaja gracies y per cert m´encanta el foro el segueixo sempre!! adéu ;)

Anònim ha dit...

Doncs ja ho veus, sí que té nom! :D De fet ja hi sortia al diccionari però potser no estava prou ben especificat, ens sap greu :( Si tens algun dubte/proposta més per fer-nos estarem encantades ;)

Joan ha dit...

Ei noies, feu un cop d'ull a aquest blog, us pot interessar!

http://argotbord.blogspot.com/

Clara Castells ha dit...

Si, però si ets lesbiana i no t'importa si la dona és femenina o masculina, sinó que pel simple fet de ser dona t'atrau, quina classificació rebria aquesta lesbiana? Simplement lesbiana?

It's not a phase ha dit...

Doncs suposo que sí! Si ets lesbiana i t'agraden tant les dones femenines com les masculines...aleshores suposo que ets simplement lesbiana ;) Salutacions!

Anònim ha dit...

Hi ha un altre diccionari que se centra més en el gènere a http://queercatalunya.blogspot.com.es/p/bucketlist.html

Publica un comentari a l'entrada